Den som är satt i skuld är grek

Medan politikerna fortsätter bråka efter beslutet i den grekiska folkomröstningen är det också viktigt att förstå folkets perspektiv, och då menar jag inte ur en politisk synvinkel utan hur jag som prepper och hur folket bör ha agerat för att dämpa dom individuella konsekvenserna av den nuvarande situationen.

Man har valt att fortsatt stänga bankerna för att hindra folket från att länsa sina bankkonton och därmed tvinga även dom att försättas i konkurs. Idag är det fortsatt köer till uttagsautomaterna och en satt begränsning på hur mycket kunderna kan ta ut dagligen.

Den ekonomiska situationen i Grekland var inte oväntad. Även om grekerna inte reagerade för tio år sedan kunde dom för ett år sedan, ja till och med några månader sedan, välja att omplacera sina besparingar från sparkonton på banken till kontanter, ädelmetaller som silver, guld, koppar och diamanter. Det är dock betydligt mer lättsmält att äta konserver och pasta än förlovningsring vilket gör det viktigt att bunkra upp mat, både för eget behov men även ”skräpmat” och godis, ”lyxvaror”, för att idka byteshandel. Det handlar helt enkelt om att se folks konsumtionsmönster och värdet av dom.

Den som varit förutseende nog att ha investerat i en mindre gård har idag bättre förutsättningar för självhushållning än den som förlitar sig på matbutiker, som dessutom har plundrats. Även om man saknar en gård på 10 hektar åkermark är en köksträdgård utanför altandörren bättre än ogräs i rabatten.

Oavsett vilket konsekvenserna av folkomröstningen kommer att bli är det ekonomiska läget för Grekland fortsatt osäkert där små ekonomiska marginaler kommer att även i fortsättningen vara ett stort problem för den som har det sämst ställt. Nu saknar jag kunskap om hur Grekland idag hanterar stöd till utsatta människor i form av socialbidrag, men jag tror inte att det kommer att vara en högt prioriterad grupp dom kommande åren. Samtidigt är det viktigt att vara på god fot med bidragstagare som annars troligtvis kommer att protestera högljutt.

Något som är säkert är att om det tidigare har varit svårt för Grekland att driva in skatter så kommer en växande byteshandel och svart marknad inte att öka dom ekonomiska förutsättningarna. På den nivån behöver vi tillsammans hjälpa Grekland, men kanske inte genom att lägga fler vedträn i brasan. Men vad vet jag? Jag har ju inte ens högskoleutbildning.

Men tredje AP-fonden sköter ju inte det hela mycket bättre. Ha det så roligt med pensionerna.

Dela

Lämna en kommentar