Glöm inte ditt sjukförsäkringskort i sommar

Med anledning av utvecklingen i Grekland har svenska ambassaden i landet uppdaterat sin reseinformation där man bland annat kan läsa att det är viktigt att ha med sig kontanta medel och extra kredit- och/eller betalkort för att kunna täcka eventuella nödsituationer och oförutsedda utgifter. Resenärerna uppmanas även att kontrollera så att dom har en giltlig reseförsäkring.

I samband med att jag ansökte om nytt pass beställde jag även ett europeiskt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan vilket gör att den som tillfälligt vistas i ett annat EU/EES-land eller Schweiz har rätt till vård till samma ekonomiska villkor som invånarna i det landet. Min fråga är hur många svenskar som har ett sjukförsäkringskort när dom reser utomlands nu i sommar. Har du beställt ett kort, när gjorde du det och är det fortfarande giltligt när du ska resa i Europa?

Ambassaden skriver också att det kan vara svårt att ta ut kontanter i landets bankomater, framförallt i Athen, eftersom dom tömdes efter beskedet om folkomröstning. Som kund i en svensk bank omfattas du dock i nuläget inte av dom uttagsbegränsningar som finns i landet. Även om det finns kontanter i bankomaterna kan köerna vara extremt långa. Man skriver också att vissa näringsidkare väljer att enbart ta emot kontanter och nekar kortköp.

Dela

1 svar på ”Glöm inte ditt sjukförsäkringskort i sommar”

  1. Tackar för detta inlägg. Även om jag troligtvis inte kommer att åka utomlands så har jag beställt ett. Bättre att ha något som man inte behöver än tvärtom.

    Svara

Lämna en kommentar