Klättra upp på tåg är en skitkass överlevnadstaktik

SJ Regionaltåg
Foto: Caroline Ferdinandsson

När jag var barn fick jag lära mig att man inte skulle beträda spårområdet på perrongen eftersom det kunde komma ett tåg, och att de strömförande ledningarna ovanför spåren innehåller en dödlig mängd. När jag var sex år kunde jag läsa texten ”förbjudet att beträda spåren” som var målad på kanten av respektive plattform, och på många ställen finns det skyltar med texten livsfara.

Texten i detta inlägg kanske låter brutal, men tyvärr är det den bistra sanningen.

Vi har idag på flera håll kunnat läsa om Kalibers kommande granskning av dödliga olyckor där en handfull personer skadats, och några avlidigt, till följd av att de tagit sig in på bangården och klättrat upp på tåg. Man uppmärksammar bristen på skalskydd, stängsel, och att ingen vill ta ansvar för skyddet kring spårområdet Kville bangård.

Att det finns personer ute på vischan som tar en genväg över spåren i brist på en närliggande övergång kan jag förstå, men att man tar sig in på en bangård och klättrar upp på tåg, nära ledningar som har en spänning på 15 000 volt, förstår jag inte. Det är att utsätta sig för en onödig risk.

Givetvis välkomnar jag ett beslut och en enighet om ett ökat skalskydd, även om pågått i 10 år och varken Göteborgs stad eller Trafikverket har kommit överens. Men det det allra viktigaste är att man själv har tankeförmågan att utföra en riskbedömning och att det finns mentala spärrar som sätter stopp. Beträder man bangården finns risken att man blir överkörd av ett lok. Klättrar man dessutom upp på en vagn eller ett lok så är sannolikheten stor att man kommer i kontakt med en livsfarlig ledningen.

Curlinggenerationen växer idag upp iklädda vadderad cykelhjälm, flytväst, cyklop och knäskydd och deras föräldrar har sett till att undanröja alla hot, risker och aldrig stött på några motgångar. Snälla lär era barn grundläggande överlevnadskunskap, stå inte mitt på motorvägen framför en bil, det är en dålig överlevnadstaktik.

Lyssna redan nu på Kaliber ”Spår som dödar”

Dela

4 svar på ”Klättra upp på tåg är en skitkass överlevnadstaktik”

 1. Tar man uppenbara risker och skadas/avlider trotts varningsskyltar, staket och hot om böter, får man i mina ögon skylla sig själv. Tycker inte man ska lasta samhället och skattebetalarna för att någon idiot är just en idiot. I det överbeskyddande Sverige måste väl snart alla trottoarer iklädas Gummi, då folk ibland snavar och skrapar knäna. Man kanske förbjuds promenera utan skyddsutrustning?

  Svara
 2. Nu var det inget staket trots att det redan skett en dödsolycka tidigare. Alla skyller på alla som vanligt och ingen har ansvaret.

  Det är riktigt uselt och ynkligt trots att de som klättrat upp borde varit lite smartare. Inför tjänstemannaansvaret, någon ska alltid vara ansvarig och skyldig.

  Att någon är ansvarig gör att tågen i Japan fungerar utmärkt trots avreglering, till skillnad från Sverige där inget fungerar och ingen är ansvarig.

  Svara
  • Den ansvariga är idioten som klättrar på tåget och får elstöt och ingen annan. Vill man begå självmord så är det väldigt lite staten kan göra för att förhindra det rent fysiskt. Att investera i att göra hela landet idiotsäker är inte ens att tänka på då Sverige klart inte har råd med det.

   Sedan att någon stackare ska bli skyldig för att en idiot inte kan läsa är också absurt. Jag vet att det är Sverige men var och en av oss har ett ansvar också.

   Svara
   • Ska det vara stängsel runt så ska ansvarig tjänsteman se till att det händer, annars ska han eller hon ha sparken!

    Svårare än så ska det inte vara. Att blanda bort korten genom att pladdra om ”hela landet ska vara idiotsäkert” är bara löjligt.

    Sverige har garanterat råd att sätta upp stängsel, lär ha kostat mycket mindre än vad den berörda kommunaltjänstemannens avdelning brände på skit bara för att göra slut på årets budget vid november (för alla statliga myndigheter köper vad som helst bara för att bränna budgeten i november, för annars får man mindre pengar att röra sig med nästa år).

    Svara

Lämna en kommentar