Har du skärmlås på din mobiltelefon?

iPhone Android stulen
Foto: Jhaymesisviphotography / CC BY

Ibland dyker det upp inlägg i sociala medier där personer som blivit av med sina enheter, i synnerhet mobiltelefoner, lyckas lägga upp bilder på den misstänkta tjuven som direkt börjat använda telefonen, utan att återställa den, för att ta selfies. Bilderna synkroniseras därefter till vald molntjänst, som Facebook, Google eller iCloud.

Detta inlägg är inte tänkt som en guide där man stegvis går igenom hur man fabriksåterställer en stulen telefon, utan en kurs i grundläggande säkerhet för dig som riskerar att förlora din telefon.

Alla smarta mobiltelefoner ger dig som användare möjlighet att ställa in ett skärmlås där du som användare måste använda dig av en fyrsiffrig kod, en lösenordsfras, fingeravtryck eller ett mönster för att låsa upp din mobiltelefon. Den funktionen ska alltid vara aktiverad. Då slipper du också en potentiell facerape. Om du äger en iPhone har du möjlighet att under inställningar ”uppgradera” din fyrsiffriga kod till ett mer säkert lösenord. Det samma gäller givetvis också andra plattformar. Man bör också undvika fingeravtryck, framför allt om man bor i USA då det inte skyddas av femte tilägget i Bill of Rights.

Vidare bör man, utöver en traditionell PIN-kod för simkortet, överväga att kryptera sin enhet, framför allt om man använder telefonen för kommunikation av sekretessbelagda uppgifter, till exempel företagshemligheter eller som myndighetsperson. Nackdelen med kryptering är att du inte kommer att få tillbaka informationen på mobiltelefonen om du glömmer lösenordet.

Man ska också aktivera och installera de olika spårningsfunktioner som finns tillgängliga för respektive operativsystem. Apple erbjuder tjänsten Find my iPhone, medan Androids motsvarighet är Enhetsadministratör. Tjänsterna erbjuder dig lokalisering, både genom ljud och gps, låsning och rensning av enheter på distans.

Glöm inte att regelbundet säkerhetskopiera din enhet, både lokalt och via molntjänster. Det sistnämnda förutsätter givetvis att du inte har några känsliga uppgifter. Anteckna också ditt IMEI-nummer, telefonens identifieringsnummer vilket du använder för att spärra enheten vid en polisanmälan. Du hittar numret enklast genom att slå in koden *#06# på knappsatsen som när du ska ringa.

Dela

Lämna en kommentar