Politiker, vad kan du egentligen?

Foto på riksdagshuset
Foto: Camilla Svensk.

Politikerförakt innebär misstro mot och förakt för politiker och deras avsikter eller resultat. Så står det på Wikipedia om man slår upp termen. Jag är villig att erkänna att mitt förtroende för förtroendevalda politiker i Sverige, både på kommunal- men också på riksdags- och regeringsnivå är mycket lågt. Delvis handlar det om Bert Karlssons beskrivning, ”politiker är som krokodiler, stora i käften, men saknar öron.

De flesta vet om att de förtroendevalda som får tunga poster, som statsråd, ofta har många år bakom sig i riksdagens korridorer, i kommunen eller i partiet. Tyvärr betyder det också att många saknar kompetens inom sitt specifika område. Vår sjukvårdsminister har ingen bakgrund inom sjukvården. Vår infrastrukturminister är ingen lokförare, tågvärd och är dessutom från Socialdemokraterna i Göteborg. Visst finns det ett fåtal undantag, men de flesta har ingen aning om vad de sysslar med. Notera att jag nu bara pratat om regeringen, inte de 349 riksdagsledamöter som har fått väljarnas förtroende att leda landet.

Om vi i stället fokuserar på t.ex. vården kan vi se att en undersköterska måste ha en undersköterskeutbildning på gymnasial nivå för att bli tillsvidareanställd, och det är få chefer som saknar erfarenhet från branschen, det går inte bara att kliva in och börja bestämma utan att kunna någonting.

Återgår vi till mitt politikerförakt kan vi ta en närmare titt på Västtrafik, ett företag som bland invånarna i Västra Götalandsregionen för felinvesteringar, ett komplicerat biljettsystem och rostiga spårvagnar, och ökande biljettpriser för bolagets resenärer. Västtrafik höjer priserna med fem procent om året, samtidigt som inflationstakten i Sverige är relativt låg. Alla som sitter i styrelsen är politiker.

Viktiga politiska poster ska tillsättas med personer som har relevant erfarenhet och kompetens inom det specifika området. Det är min åsikt. Vi ska inte ha nationalekonomer och statsvetare som fattar beslut om sjukvård, järnväg, försvar eller näringsliv. Det ska vara sjuksköterskor, rallare och företagare i riksdagen.

Dela

4 svar på ”Politiker, vad kan du egentligen?”

  • Ja man kan inte annat än hålla med honom. Vad säger man annars om att den överväldigande majoriteten är helt övertygade om att vi alla måste leva under förtryck av en nomenklatura? Hur skulle det annars gå? Hur i hela friden skulle det gå om vi levde utan övergrepp och tvång från dessa? Klart vi måste ha 3000 nya lagar om året. Tänk om vi skulle komma överens om hur vi vill ha det tillsammans genom frivilliga avtal till ömsesidig nytta istället. Hur skulle världen se ut om folk inte längre tyckte de hade rätten att med våld ta andras tillgångar och tvinga på dem sina värderingar varken personligen eller via ombud? En människa djupt indoktrinerad i kriminellt tänkande som begår övergrepp mot sina medmänniskor kan per definition inte vara god.

   Du lever i ett land där 80% av medianinkomsttagarens inkomster konfiskeras under hot om kidnappning och fängelse. Ett land där du är tvingad att sätta dina barn i statligt reglerade institutioner där de får lära sig att tänka rätt. Ett land där de flesta invånarna tycker de bor i det bästa av länder. Se vad djup indoktrinering, dålig utbildning och en stenhård konformism kan göra med stora delar av en befolkning.

   För övrigt får familjen ovan med två medianinkomster på ca 22500 (brutto och gamla siffror) ca 500 000 konfiskerat varje år.

   Svara
 1. Nja, tror du verkligen att bästa kocken är bästa köksmästaren? Enligt min erfarenhet är det så att bästa kocken är just det bästa kocken och rätt sällan bästa köksmästaren som istället innebär att man skall vara duktig ledare osv.

  Detta skall alls inte tolkas som ett försvar för politiker. Jag ser helst en värld utan dem över huvud taget. Nu tror jag dock att de blir kvar ett tag till, trots min motvilja och jag vill absolut inte ha bästa undersköterskan som någon form av ledare för en mångmiljardorganisation som ett landsting. Därmed inte sagt att en god ledare en gång i tiden börjat som undersköterska.

  I själva verket är det politiska systemet uppbyggt för att attrahera folk med olika grad av narcisistiska och psykopatiska drag. Vill vi verkligen ha dem som ledare? När jag stött på dem i arbetslivet är det en säker indikation på att byta arbete om de är för nära.

  Att skapa utåtriktade maktpositioner utan större krav än att manipulera bort andra är att ropa efter dem. De som är med på de noterna och legitimerar såda system borde fundera ett varv till.

  Svara
  • Nej, jag tror inte heller att Sveriges bästa undersköterska är ämnad för att leda landet, eller något annat för den delen heller. Denne gör antagligen mer nytta i sin nuvarande yrkesroll. Men en politiker borde ha kunskap om ämnet, precis som andra ledare, även inom näringslivet. Det underlättar med områdeserfarenhet om man ska fatta avgörande beslut.

   Svara

Lämna en kommentar