Tog snabblån för att köpa blöjor

Bild på femhundra och hundra kronor
Foto: Riksbanken

För den som lever över sina tillgångar kan ett sms-lån vara frestande. En del motstår inte frestelsen, och läser inte heller det finstilta, när de väljer att ta ett snabblån med en ockerränta.

Idag läste jag om Annamarielle som i stället för att berätta för sin familj att hon var i behov av pengar för att köpa mat och blöjor valde att ta ett snabblån, som sedan betalades av med hjälp av ännu ett lån. När det går så långt som till inkasso, kronofogden och att elen stängs av så visar det att man haft ett mindre gott omdöme.

Givetvis kan man tycka att politikerna måste sätta stopp för snabblån. Samtidigt är det ditt ansvar som vuxen att ta ansvar för din ekonomi, ditt liv och att fatta rätt beslut. Om du saknar ekonomiska medel för en kort tid är det viktigt att du inte döljer det för dina nära, utan faktiskt talar om för dem att du behöver pengar fram till nästa lön eller csn-utbetalning.

Därför är det viktigt med både matbuffert, kontantbuffert och ett sparkonto!

Vidare måste du också se över och anpassa dina utgifter i förhållande till din inkomst. Försök att omförhandla abonnemang, överväg att byta leverantör och säga upp tjänster som är för dyra eller används sällan.

Dela

3 svar på ”Tog snabblån för att köpa blöjor”

 1. Vem lär ut ekonomi? Om föräldrarna inte vet något om ekonomi, utan har en lånarattityd, om skolan endast lär ut 1+1 och x*1,06 men inte dess koppling till resten, om statens företrädare desperat önskar ”upprätthålla belåningskompetens” (Riksgäldsdirektör eller var det Finansdepartementet 2014?) – vart skall då den enskilde individen söka referenspunkt för sitt beteende, när denne drillats att följa konsumtionsströmmen som alla andra?
  http://vimeo.com/15981766

  Svara
 2. Troligen är det skämmigt att erkänna sin brist på kapital och svårt att få förståelse av vänner/släkt om man veckan innan bränt pengar på senaste mobilen, ny tatuering och YOLO-utekväll. Allt dokumenterat på instagram. Lättare att ta smslån och hoppas på att det löser sig.

  Så funkar ju tom regeringens styre av Sverige. Ingen vill ta risker på allvar och skiter det sig mot all förmodan får nån annan lösa det.

  Att det tom ska straffa sig att spara pengar på bank är verkligen inte sunda signaler till ansvarsfulla medborgare.

  Svara
 3. Jag tror nästan alla kan spara in på någon onödig utgift så att man slipper dessa dyra ockerlån. Det är pinsamt att låna av föräldrar eller vänner men å andra sidan skärper man sig nog en hel del och försöker ändra sitt dåliga beteende.

  Svara

Lämna en kommentar