Varför skulle Ryssland beträda svenskt territorialvatten?

I går kom uppgifter om att det kan vara en skadad rysk ubåt som Försvarsmakten de senaste dygnen har letat efter i Stockholms skärgård. Detta efter att ett nödsamtal har fångats upp med hjälp av signalspaning. Givetvis tillbakavisar Ryssland uppgifterna. Några menar att det inte alls behöver röra sig om en traditionell ubåt, utan någon annan undervattensfarkost, och att ryska försvaret ”märker ord”.

Vi vet idag att vår beredskap och försvarsförmåga är märkbart sämre idag än den var under 80-talet. Något som försvarsbloggaren Wiseman’s Wisdoms skrev i fredags kväll på Expressens webbplats. Andra civilpersoner skriver i sociala medier att ubåtsjakt är något från 80-talet, eller att Försvarsmakten använder sig av detta som en förevändning för att om möjligt få ett större utrymme i regeringens kommande budget. Tragiskt att folk tror sådant.

Men frågan kvarstår. Vad har Ryssland för syfte att beträda svenskt territorialvatten, och varför har de och andra länder kränkt svenskt luftrum det senaste året? Har penetrationstesterna varit en övning för att se hur länge de kan hålla sig under radarn, bildligt talat, och förbli oupptäckta av ett lands försvar, är det skrämseltaktik eller har de något större mål?

På tal om övning. Under fem dagar övade marina förband tillsammans med hemvärnet och delar av flygvapnet på och kring Gotland.

Dela

2 svar på ”Varför skulle Ryssland beträda svenskt territorialvatten?”

 1. Världens militärer måste hålla sig sysselsatta och därmed penetrationstestar de varandras territorier. Det är liksom syftet och bevisar därmed för de egna organisationerna att de är kapabla eller inte. Likaså håller man igång utvecklingsavdelningarna, vilket är ett syfte i sig.
  Det skapar även möjlighet för militärerna och politiker och militärindustrierna att äska mer pengar ur skattekistan. Kvinnorna i varje land får därmed några militära uniformer att förälska sig i, männen känner sig viktiga och är viktiga i de funktioner de tilldelats – ej som själar utan som funktioner. Så rullar det på.
  Skall man ta det komiskt ur ett högre perspektiv, så testar några delar av skapelsen andra delar av skapelsen men de är samma skapelse ur olika perspektiv.
  De leker med samma frekvenser, förstärkning eller utsläckning, reflektion eller diversion.
  Spännande såklart.

  Svara

Lämna en kommentar