Mobiltelefonin utslagen efter nattens storm

Bild på Åskoväder i Helsingborg
Foto: Creative Commons

I dag kan vi läsa i tidningen om det strömavbrott som drabbat norra Sverige till följd av nattens storm. Tiotusentals elkunder är drabbade, fast- och mobiltelefoni är utslagen.

Strömavbrottet är givetvis ingenting mot den katastrof som har drabbat Filippinerna den gångna veckan, och jag hoppas att de får den hjälp som krävs för att åter bygga upp landet, även om livet aldrig blir som för för den som drabbats, och kanske förlorat en, eller flera, familjemedlemmar.

Till skillnad mot länderna i Asien, och Nordamerika, har vi inte lika stor erfarenhet av omfattande katastrofer. De har en bättre organisation med beredskap och kunskap om vad som kan ske, och hur man går tillväga för att på ett effektivt sätt fördela resurser till dem som behöver, även om det inte alltid räcker.

Om vi riktar fokus mot Sverige så tror jag, tyvärr, att vi saknar den beredskap och struktur som krävs, framför allt på individnivå där det största ansvaret ligger.  Sedan tycker jag att kravet på redundansen i vår infrastruktur borde höjas, den har blivit allt sämre de senaste decennierna och ansvaret ligger i dag på entreprenörer som i stället för att prioritera driftsäkerhet och förebygga avbrott avhjälper problemen när de uppstår.

Vi har batteribackup på stationerna men nu har batterierna börjat att ta slut efter natten. Vi försöker lösa det provisoriskt med dieselelverk eller permanent genom att kraftleverantörerna löser problemet, säger Anders Gustavsson på Telia.

Tack för att du tog dig tid att läsa detta blogginlägg och följ gärna Swedish Prepper på Facebook.

Dela

Lämna en kommentar