En kontantbuffert blir allt viktigare i krisens Europa

Bild på femhundra och hundra kronor
Foto: Riksbanken

Händelseutvecklingen i Cypern visar hur viktigt det är att själv ha en buffert med kontanter om det inte går att ta ut pengar på banken, varken via bankomat eller bankkontor. Men det är inte bara ett krisdrabbat Europa som är sårbart, den tekniska utvecklingen har gjort det möjligt att begränsa åtkomsten till datasystem och bankomater. Det hände nyligen i Sydkorea och slogs upp stort på nyheterna.

Om man väljer att förvara en stor summa kontanter i hemmet är det viktigt att komma ihåg att de kan försvinna, antingen vid ett inbrott, på grund av bostadsbrand eller att de äts upp av inflationen. De kommande åren kommer vi också att få nya sedlar, vilket gör att om man glömmer bort kontanterna man förvarar hemma kan de bli värdelösa. Sen bör man också överväga om man bör dela upp sin buffert i olika valutor, eller bara svenska kronor.

Vi går mot ett allt mer digitaliserat, och övervakat, samhälle där pengar har blivit ettor och nollor i stället för kronor och ören. Men en sak är säker, och det är att de kontanter och andra värdeföremål som inte finns på banken inte är lika lätta för skatteverket att beslagta om Sverige, eller den Europeiska Unionen, också väljer att beslagta en del av våra pensioner och sparade pengar.

Anser du som läsare att det är viktigt med kontanter, eller du kanske helt har slutat att använda dig av dem och förlitar dig på att plastkortet fungerar? Skriv en kommentar med dina tankar, erfarenheter och synpunkter.

Dela

8 svar på ”En kontantbuffert blir allt viktigare i krisens Europa”

 1. Jag har till 75% gått över till silver och guld för mina besparingar. Det finns små silvermynt på 1/10 uns som passar för sådana som vill ha en valuta som är användbar även om banksystemet och fiatvalutorna kollapsar fullständigt.

  Svara
  • Det betyder att 75 procent av dina besparingar blir värdelösa om värdet på guld och silver skulle rasa. Nu lägger jag mig inte i hur du väljer att placera ditt kapital, utan är mest nyfiken på varför du valt en så stor del, och hur du skyddar dem, i hemmet eller på ”hemlig ort”.

   Svara
   • Hur resonerar du där? Guld och silver blir inte värdelösa bara sådär och skulle vi hamna i en situation där dom är det så kommer fiatpengarna sen länge vara borta. Länders valutor har kraschat många gånger under historien men guld och silver har alltid haft ett värde. Fysiskt guld och silver är en mycket säker placering till skillnad från vanlig pengar. På de senaste hundra åren så har svenska kronan förlorat 98%, där kan man snacka om dålig placering.

    Svara
 2. För att svara på frågan;
  Vi (2vuxna, 1barn) har 10.000 SEK hemma i kontanter som omutifallatt pengar.
  Men 99% av inköpen görs med plastkorten.

  Svara
 3. Jag bytte från kontantfri bank till bank med kontanthantering i sympati med alla som kommer att vara i behov av kontanter. Det finns människor utan inkomst som inte får öppna konton på banken, det finns äldre som inte förstår sig på annat än kontanter och det finns människor som bara förstår pengars värde om de håller i kontanter. Värna vår rätt och välj en bank med kontanthantering!

  Svara

Lämna en kommentar