Hela Gotland strömlöst i onsdags

Bild på värmeljusGotland blev strömlöst under onsdagskvällen, inte på grund av att försvaret övade mörkläggning, utan på grund av ett strömavbrott som drabbade hela ön. Samtidigt säger man att Visby lasarett endast har förmåga att försörja drygt halva byggnaden vid avbrott.

Jag vill inte påstå att Gotland är sämre förberett än vad andra orter i Sverige är, däremot vill jag påstå att ön är mer utsatt än fastlandet. Vid 23-tiden hade nästan alla fått tillbaka strömmen.

Man kan bara spekulera i hur bra eller dåligt reservkraften fungerar på övriga sjukhus i landet och om den fungerar i ett skarpt läge för andra samhällsviktiga funktioner som Regeringskansliet, riksdagen polis och räddningstjänstens ledningscentraler. Vissa större nyhetsredaktioner ska också ha förmåga att fungera vid strömavbrott, även om det framkommit att Sveriges Radio har haft både avbrott i både el- och internetleveranser på sina lokalredaktioner.

Dela

Lämna en kommentar