Drar du ur sladden när det åskar?

Bild på Åskoväder i HelsingborgDet regnar konstant på Västkusten, det känns så i alla fall. Mörka moln är för mig också synonymt med åskoväder, vilka de senaste åren passerat min bostad flera gånger. När jag var liten fick jag lära mig att dra ur all elektronik och att hålla mig inomhus. Nu när jag har blivit äldre har jag slutat räkna hur långt ifrån ovädret är, jag har till och med glömt bort hur man gör.

Sajten DinSäkerhet.se har bra information och en checklista om ämnet, jag väljer att återpublicera den i sin korthet här. Hur många av följande råd följer du när det åskar utanför huset, står du och flyger drake som Benjamin Franklin eller drar du ur alla sladdar?

Checklista, vad du bör göra när det åskar

 • Undvik elledningar
 • Dra ur sladden
 • Bada inte
 • Duscha inte
 • Sök dig inomhus
 • Stäng alla fönster
 • Undvik höga föremål

Foto: 2011-06-06 av Guillaume Baviere CC (by)

Dela

3 svar på ”Drar du ur sladden när det åskar?”

 1. Självklart följer jag detta, slår blixten ned i närheten är ju min TV, stereo och dator helrökta, än värre med direktträff. Har dock plåttak med plåtstuprör, så det borde vara hyfsat OK, dvs risk att vi skadas borde vara låg vid direktträff (inbillar jag mig)

  Svara
 2. När vi drog in fiber så klippte vi telefonkabeln till Telia. Efter det har vi inte haft ett enda problem. Alla telias luftledningar gör att det blir livsfarligt att ha gammeldags telefoni i åskväder.

  Svara
 3. Varför skriver du att man ska stänga fönstren? En glasruta gör knappast någon skillnad.
  Att man ska dra ur sladdarna kan jag intyga – ett antal telefoner, modem och TV-boxar har rykt när vi inte kunnat dra ur för att vi inte varit hemma eller när vi har satt i sladden igen för tidigt. Hoppas på fiber snart!

  Svara

Lämna en kommentar