Kan din dotter simma?

Bild på livbojEtt ord som kan användas för att beskriva mig är badkruka, jag undviker att gå till stranden om det inte är varmt i vattnet. Jag dyker aldrig med huvudet före eftersom jag är feg och vet att många har skadats när de har dykt på okända platser.

Ungefär 100 personer drunknar varje år i Sverige. Därför är det viktigt att hålla sina barn under uppsikt och utrusta dem som inte är simkunniga med flytväst eller armpuffar. Även om myten att man får kramp om man badar efter man har ätit har krossats är det fortfarande viktigt att respektera havet.

Enligt en undersökning som Trygg Hansa har utfört genom internetintervjuer med ca 900 föräldrar med barn i ålder 4-17 år uppgav var femte förälder att deras barn inte kan simma. Mina kunskaper på området är också bristfälliga, jag har svårt att simma långa sträckor genom bröstsim på grund av dålig simteknik och jag håller mig gärna till ryggsim eftersom det är lättare.

Simkunnighet är viktigt, inte bara ur en överlevnadssynpunkt utan också som en bra och skonsam motionsform. Att tio procent av alla tolvåringar inte kan simma är mycket tråkigt. Det har blivit allt dyrare med fritidsaktiviteter för barn, inte bara fotboll utan också simskola. Det billigaste alternativet är givetvis att lära barnen att simma under semestern, så varför inte börja redan i morgon?

Och som Jakob Uggla från Fablernas värld brukar säga, ”Simma lungt!”

Foto: Livboj av KalasMannen CC (by-sa)

Dela

1 svar på ”Kan din dotter simma?”

  1. Det här är ett riktigt sorgligt kapitel.
    Vi som samhälle sviker dessa barn något alldeles enomt.
    Ytterst viktigt på många vis att ALLA barn får lära sig simma i tidig ålder.
    Vattenvana är inte bara roligt, det är viktigt också.

    Svara

Lämna en kommentar