Ta vara på gammal kunskap

Bild på Iduns kokbok av Elisabeth ÖstmanI samband med generationsskiften glömmer många bort den kunskap deras mor- och farföräldrar satt på. Om det handlar om matlagning, träbehandling eller något annat spelar ingen roll. Kunskap som tidigare förts vidare har nu försvunnit för alltid.

Det finns 60 år gamla böcker som i dag slängs för att de anses omoderna. I dem finns en mängd kunskap som kan tas tillvara på. Har man inte intresset, skänk böckerna till stadsmissionen eller lämna in dem på ett antikvariat. Senast i går bläddrade jag i en bok från 50-talet som handlade om hur man lagar mat efter säsong och månad. Jag kan också rekommendera Iduns kokbokProjekt Runeberg.

Dina far- och morföräldrar har kunskap som riskerar att försvinna. Har du möjlighet, intervjua dem, spela in den kunskap och för vidare den till omvärlden. Det är inte bara matlagning som kan vara intressant när du blir äldre, utan också berättelser från deras barndom och information som kan hjälpa den som är intresserad av släktforskning.

Om du har böcker eller tidningar från 50-talet eller tidigare, överväg att skanna in dessa för att andra ska kunna få en kopia och kunskapen kan spridas till fler. Som vanligt är kommentarer välkomna.

Dela

5 svar på ”Ta vara på gammal kunskap”

 1. The Archdruid hade en post för några år sedan kring detta, hur böcker som förmedlar kunskap om praktiska gör det själv ämnen gallras ut från biblioteken i takt med att vi köper massproducerade grejer istället för att göra det själva. Håller med helt om att dessa böcker är/kan bli guldvärda i en framtid där vi tvingas/väljer att göra mer saker själva. I och med att den verbala/praktiska kunskapsöverföringen är så eftersatt idag är böckerna vårt hopp inför framtiden. I takt med att äldres kunskap om handens förmågor försvinner och inte ses som relevanta i dagens samhälle blir praktiska handböcker från en tidigare era allt viktigare. Digitaliseringsprojekt, som Runeberg, gör en hjälteinsats för att sprida dessa äldre verk som är svåra eller omöjliga att få tag på för alla som är intresserade.

  Läs gärna inlägget från The Archdruid, en av de större tänkarna när det gäller samhällsutvecklingen i spåren av Peak oil.

  http://thearchdruidreport.blogspot.se/2008/08/reviving-household-economy.html

  MVH

  Mats

  Svara
 2. Har själv kommit fram till det och börjat köpa och leta böcker på tradera osv, tex hur man lägger in mat, gör tvål osv osv,, ett tips som är bra

  Peter

  Svara
 3. Interjuva gamla är nog bra men det viktigaste är trots allt att praktisera, att verkligen ta till sig och använda kunskapen. Berättelser som ligger som ljudfiler på någon dator är lika död som om de följt med sin berättare i graven. Visst kan det liva upp livet för de äldre att ngn intresserar sig för deras berättelser men det viktigaste är dock att leva som man lär. Lär er ngt, gå en kurs och börja sylta, snida, odla, bygga lerhus eller vad som helst. Ska vi vända skutan behövs det folk i verkligheten som använder kunskapen. Folkmusiken är ett föredömme med sin skatt av traderade låtar som lärs utantill och förs vidare mellan spelmän. För övrigt, hatten av för en bra blogg med meningsfullt och relevant innehåll. /Mats

  Svara

Lämna en kommentar