”Vi har väl utbildade förband med bra utrustning och en hög förmåga”

Bild på Jas 39 gripenFörsvarsminister Karin Enström medverkade i gårdagens Agenda med anledning av ett inslag där experter varnar för en systemkollaps inom några år.

Sveriges Television har äntligen uppmärksammat hur det är ställt med det svenska försvaret. I inslaget ser vi hur det sedan omställningen från värnplikt till kontraktsanställning har blivit allt svårare för försvaret att bemanna, vilket gjort att kontraktsanställda inte får tid att öva.

Samtidigt ser vi hur budgetnedskärningar gjort att försvarsmakten tvingas använda utrustning från mitten av 1970-talet. Pensionerade generalmajor Karlis Neretniek uttryckte i gårdagens inslag sin oro, att det är tveksamt om Försvarsmakten har förmågan att försvara Sverige, framförallt inte Gotland, mot en kvalificerad motståndare.

Moderaterna har tidigare framställt sig som ett parti som varit för ett starkt försvar. Under den nuvarande och föregående mandatperioden har deras ingrepp försvagat det svenska försvaret, bland annat genom att göra en pacifist till försvarsminister.

Karin Enström tillbakavisade i går kritiken och menade att vi har väl utbildade förband med bra utrustning. Hon sa också att vi för tillfället har ett fredligt Östersjön men måste följa utvecklingen.

Foto: SVT

Dela

2 svar på ””Vi har väl utbildade förband med bra utrustning och en hög förmåga””

 1. Hon är duktig, Karin. Har redan lärt sig svamla de innehållslösa flosklerna.
  Det finns naturligtvis enskilda undantag som har såväl utrustning som kompetens.
  (Fast även dessa är väl knäckta snart av PRIO.)
  Men helheten finns inte och kommer heller inte finnas inom överskådlig tid.
  Ett praktfiasko helt enkelt.
  Och ingen kommer naturligtvis ställas till ansvar.

  Svara

Lämna en kommentar