Introduktion till matlagring på 3 minuter

Soldatens ÄrtsoppaEn människa klarar sig inte länge utan vatten. Därefter är mat det näst viktigaste för att du skall överleva. Frågan om matförråd har legat vilande i flera år men förhoppningsvis kommer allt fler svenskar, och människor i andra länder, att i framtiden ha ett lager med mat om matleveranserna stryps.

Hur mycket mat bör man lagra?

Frågan om hur mycket mat som bör lagras beror på vem man frågar. Ett förråd på ett år är en självklarhet för några men sätter griller i huvudet hos andra. Det viktigaste är att man har en veckas lager, vilket rekommenderas av civilförsvaret. Om man satt det målet men fortfarande känner att man vill ha ett större lager kan man långsamt bygga på det en månad i taget, efter sin egen ekonomi. Genom att köpa två burkar soldatens ärtsoppa i stället för en har du utökat ditt förråd.

Hur förhindrar man att maten blir gammal?

Helkonserver är bland det första man tänker på när det kommer till matlagring. Självklart bör man äta maten innan utgångsdatum. Även om ”bäst före” inte är synonymt med sista förbrukningsdag och konserver oftast håller ytterligare några å bör man rotera maten. Den amerikanska meningen ”Store what you eat, and eat what you store” översätts på svenska till ”Lagra det du äter, och ät det du lagrar.” Det betyder att den mat man lagrar är sådant man äter till vardags och att man skall använda sitt matlager som ett stort skafferi för att undvika att maten blir dålig.
Mjöl, ris och olika sädesslag kan hålla i tiotals år om man förvarar dem i lufttäta förvaringskärl och använder s.k. ”syreätare”.

Dela

10 svar på ”Introduktion till matlagring på 3 minuter”

  1. Vill poängtera att vår kropp behöver minst 500 kcal per dag, som minimum. Med det intaget, och rikligt med vatten, så kommer kroppens lagrade fett att utnyttjas som bränsle. Om katastrofen är av en större dimension kan detta vara nyttigt att komma ihåg. Hellre bli av med fettet i några månader, istället för att leva som vanligt i några veckor, och sedan svälta.

    Svara

Lämna en kommentar