Låna, konsumera och amortera?

Effektiv ränta 617,43%
Effektiv ränta 617,43%

Att handla på kredit betyder ofta att man lever utöver sina tillgångar. Nu pratar jag alltså inte om personer som använder kreditkort för att samla alla sina inköp på en gemensam räkning och betar av hela summan varje månad, utan om rena konsumtionskrediter.

Läser man på exempelvis Twitter, eller pratar med vänner och kollegor, så kan man träffa på folk som accepterar konsumtionskredit för såväl hemelektronik och möbler, ja till och med säsongskort för fotboll.

Kreditföretag är inga välgörenhetsorganisationer, utan utnyttjar människor med utsatt ekonomi, eller bristande begåvning, för att tjäna pengar. Man kan läsa om räntefria lån, men oftast ingår det dolda administrativa avgifter så som fakturaavgift och uppläggningsavgift.

Jag läste tidigare om studenter som väljer att köpa en dator på kredit till sina studier, men tycker att det är sjukt att betala en ränta på 600 kr, 35 kr i fakturaavgift och en amortering på 80 kr per månad. Givetvis är det mycket pengar, men ingår man ett avtal om avbetalning så vet man, förhoppningsvis, vad det kommer att kosta.

Väljer man istället att spara totalsumman, 715 kr per månad, under 12 månader får man ett sparkapital på 8 580 kr, plus eventuell ränta. Självklart förstår jag att en student behöver datorn för studierna, och inte ett år efter, men då rekommenderar jag i första hand att man har framförhållning och försöker tjäna så mycket pengar som möjligt på förhand. Saknar man fortfarande pengar kan man försöka göra upp någon form av personlån med avbetalning till föräldrar eller syskon. Räntekostnaderna blir oftast lägre då de väljer att inte ta ut någon ränta alls.

Den som redan har tagit kredit måste försöka att amortera bort skulden så fort som möjligt, precis som med alla andra lån, för att minska räntekostnaderna och på sikt bli skuldfri. Har man haft skulden länge kan man, som de gör på Lyxfällan, också kontakta lånegivarna för att försöka nå en uppgörelse.

Om du överväger att ta en kredit för hemelektronik som datorer, surfplattor och andra ”nöjesprylar” rekommenderar jag dig att avstå.

Är du i behov av att köpa andra saker på avbetalning , eller egentligen vilket lån som helst, så måste du först förstå vilka avgifter som tillkommer, inklusive aviavgift, samt räkna på både räntekostnader och amortering för att se den totala summan du kommer att betala. Saknar du matematikkunskaper så ta hjälp av någon med mer kunskap, begär en förklaring av långivaren och läs igenom det finstilta.

Innan du väljer att ta ett lån. Skriv en kommentar där du förklarar varför det är viktigt att amortera och hur räntekostnaderna kommer förändras.

Dela

1 svar på ”Låna, konsumera och amortera?”

Lämna en kommentar