Knyta knopar med paracord 550

Paracord 550
Paracord

Parachute cord, engelska för fallskärmslina och benämns oftast som paracord, är populärt framför allt bland blåljuspersonal, ordningsvakter, anställda inom försvarsmakten och bland preppers, främst av estetiska skäl men även för att man anser att det, tack vare sin brottgräns, kan användas vid överlevnadssituationer.

Det är viktigt att förstå att det finns flera olika typer av paracord med olika egenskaper och att det är viktigt, om man vill använda det vid en överlevnadssituation, att säkerställa att man har inhandlat rätt sorts paracord, med rätt brottgräns och inte någon kopia.

Vad man ofta benämner som paracord är Paracord 550, mil spec type III med en kärna av sju inre trådar som omsluts av ett vävt yttre skal. Paracord 550 sägs ha en brottgräns på 500 lbs, eller 249 kg, tack vare sin inre kärna. Men om ni vill testa att klättra ned från taket på Stockholms stadshus sker det på egen risk.

Personligen upplever jag att mitt armband som obekvämt eftersom det består av ett par meter fallskärmslina. Därför har jag valt att inte bära det runt handleden. Dessutom tar det ett par minuter att knyta upp om man skulle behöva göra det. Men om man tycker det är snyggt så får man givetvis använda ett sådant armband.

Vidare är det många som använder paracord för att exempelvis fästa campingutrustning, som skosnören och med hjälp av olika knyttekniker framställer dom allt från oxpiskor till knivhandtag, vapenremmar, hundhalsband och koppel.

Men frågan är, hur praktisk är egentligen paracord och bör man istället ta med sig en rulle nylonlina på 3-4 mm och en tvättlina? Och ska man klättra bör man i första hand välja tågvirke, rep, som är anpassat för ändamålet.

Jag har i alla fall valt att köpa orange paracord, just på grund av färgen, och har beställt lite mer paracord i andra färger som förhoppningsvis kommer i början av nästa år, gärna tidigare.

Nu måste jag lära mig mer om knopar. Pålstek, dubbelt halvslag, skotstek och råbandsknop är givna. Men jag lärde mig igår hur man knyter prusikknopen, måste dock öva mer på dubbel fiskarknop. Däremot tycker jag taut line hitch är användbar. Någon socut som vet vad den heter på svenska?

Dela

4 svar på ”Knyta knopar med paracord 550”

  1. Hej
    Knopen heter rullstek på svenska. Även rolling hitch på engelska.
    Används ofta för att avlasta en ankarkätting med en lina för att slippa rasslet från kättingen när en båt ligger på svaj. Mycket användbar knop!!

    Svara
  2. Hej!

    Som gammal scout kan jag inte se annat än att detta är en s.k. tältlineknop……
    Har använt mig av den många gånger och den är fantastiskt duglig när man bygger vindskydd av lättare presenning m.m.
    Du nämner även pålstek som en viktig knop….
    Jag tycker inte den är så viktig annat än att kunna knyta den med en hand om sin egen midja om man t.ex. har trillat ner i en vak och fått en livlina kastad till sig…..
    Har man inte isdubbar så måste man hålla sig fast i iskanten på ngt sätt och därför är denna kunskapen viktig då man både vill hålla sig fast men samtidigt säkra sig själv i livlinan…..

    Svara

Lämna en kommentar