Sabotage eller bristfälligt underhåll?

Radiostationen SAQ Grimeton
Foto: Grimetonmasterna av Gunnar Larsson / CC BY-SA 3.0

Under den senaste veckan har vi fått rapporter om sabotage mot ett flertal samhällskritiska master för bland- annat TV- och radiokommunikation. Media har dock fått backa ett par gånger när det misstänkta sabotaget anses vara slitage- och rostskador. Oavsett om det är sabotage, eller undermåligt underhåll är det allvarligt eftersom både TV-, tele- och radiokommunikation, inklusive RAKEL, är samhällskritisk infrastruktur.

Min utbildningsbakgrund innefattar just ämnet Underhållsteknik, och även om mina kunskaper på området är något bristfälliga förstår jag skillnaden mellan ett planerat stopp, förebyggande underhåll, och oplanerade stopp, så kallad avhjälpande underhåll. Att man tillåter att samhällskritisk infrastruktur, vilket även innefattar järnvägen, saknar förebyggande underhåll med regelbundenhet är för mig helt oförstående. Saknar man helt ett underhållsplan med regelbundna inspektioner eller negligerar ansvarig underhållsavdelning problemen? Rostangrepp på en mast avsedd för kommunikation, det är knappast ytrost som ger upphov till kabelbrott.

Jag kan förstå att många organisationer har hårt ansträngda budgetramar, men avhjälpande, akut, underhåll är betydligt mer kostsamt både för samhället, som i det här fallet, och för den enskilda organisationen. Att inspektera utrustningen regelbundet och planera underhållet noggrant är mindre kostsamt, även om det då är en budgetpost man måste ta hänsyn till årligen, istället för när något faktiskt händer.

Givetvis finns det spekulationer kring om det är främmande makt som saboterat kommunikationsutrustningen, men att sprida rykten innan vi har fakta skapar enbart otrygghet. Vad som nu är viktigt är att dom aktörer som har ansvar för både säkerhets- och underhållsfrågor för denna typ av infrastruktur tar problemen på allvar. Att obehöriga individer klättrar i masterna är inte acceptabelt. Någonsin. Vi borde skicka ut värnpliktiga att säkra masterna, men den moderatledda Alliansregeringen valde under sina åtta år vid makten att avskaffa värnplikten och hålla nere försvarsutgifterna.

Höj försvarsanslagen, Se till att underhåll av samhällskritisk infrastruktur är budgeterad och sluta skrota fullt fungerande utrustning så som maskiner, fordon och verktyg!

Dela

1 svar på ”Sabotage eller bristfälligt underhåll?”

  1. ”Vi borde skicka ut värnpliktiga att säkra masterna”

    Håller med om din åsikt om värnplikten, men menar du på allvar att det skall stå ett par värnpliktiga vakter per antenn? Eller menar du att de skall skickas ut vid misstanke om brott? Verkar ologiskt vilket som.

    Svara

Lämna en kommentar