Landstinget Kronoberg måste ta emot kontanter

Sveriges nya sedlar
Riksbanken

I morse lyssnade jag av en tillfällighet på P4 Göteborg, som avbräck i mitt bibellyssnande, då jag hörde en grupp barn som kommenterade dom nya sedlarna och kontanter i allmänhet.

Några av barnen menade på att dom inte är bra på att hantera kontanter och att deras betalkort var smidigare. Dom pratade också om att det i framtiden kommer finnas fler digitala tjänster för att ”swisha” över pengar.

Ursäkten att man inte är bra på att hantera kontanter är som att en 15-åring skulle hävda att denne inte är en bra bilförare. Det handlar om inställning och om övning. Privatekonomi kan vara svårt, någon som vi ser i program som Lyxfällan, och det krävs att man har visst intresse och får en bra grundutbildning. Nu menar jag inte att alla bör läsa högskolepoäng i ekonomi eller bli aktiemäklare, men det kan vara en god idé att förstå grundläggande ekonomiska begrepp som ränta, lån och amortering. Ja, du måste alltså betala dels ränta (pengar för att du får låna) och amortera (betala tillbaka lånet) när du lånar pengar av banken för ett bostadslån.

Den som slutat använda kontanter, eller kanske aldrig använt kontanter i någon större utsträckning, har givetvis svårare att förstå hur det fungerar och fördelarna med sedlar och mynt. Själv har jag problem med utländsk valuta. Jag har ingen aning om hur många olika mynt det finns i euron, dollarn eller någon annan valuta. Det är helt främmande för mig.

Högsta förvaltningsdomstolen har nyligen slagit fast att Landstinget i Kronoberg bryter mot lagen när dom slopat möjligheten att betala med kontanter. Erik Nymansson, justitieråd vid domstolen, säger till Sveriges Radio att man enligt riksbankslagen ska kunna betala med kontanter. Det är ett gott tecken. Vi får hoppas att dom affärer som idag slopat kontanthantering, och som jag bojkottar, åter tvingas acceptera kontanter.

Dela

1 svar på ”Landstinget Kronoberg måste ta emot kontanter”

  1. Läste någonstans att 25% av ungdomar i Stockholmsförort låg hos Kronofogden. Skrämmande om det stämmer. Man kan inte öva sig med siffror i mobilen, man måste ha fysiska pengar. Sparbössor var väldigt bra men ingen tar mot de nu mera. Staden där mina barnbarn bor finns ingen bank som tar mot pengar så deras mor har öppnat en låtsasbank med fysiska pengar.

    Svara

Lämna en kommentar