Everöd utan dricksvatten fram till julafton

Boende i Everöd i Kristianstads kommun har sedan en månad tillbaka inte kunnat dricka vattnet till följd av bakterier i dricksvattnet. Enligt nuvarande prognos kommer det ta ytterligare tre månader tills invånarna på orten kommer kunna dricka vattnet. Sedan tidigare finns vattentankar utplacerade och nu ser man över möjligheten att kompensera dom boende genom för deras vattentaxa.

Det är bland annat bakterier som orsakar vinterkräksjukan som återfinns i ledningarna. Det är givetvis mycket allvarligt, och visar hur sårbara vi är. Både för naturliga bakteriehärdar i dricksvattensystemen, men också för en eventuell biologisk attack mot det svenska dricksvattnet. Vad skulle hända om hela Stockholm låg och kräktes?

SVT, Expressen

Dela

3 kommentarer tillEveröd utan dricksvatten fram till julafton

  • […] Swedish Prepper tar idag upp att de boende i Everöd i Kristianstads kommun inte har kunnat dricka av sitt vatten den senaste månaden och inte heller kommer att kunna göra det förrän om ca 3 månader (på julafton, ungefär). De har hittat bakterier som bland annat ger vinterkräksjukan i vattenledningarna och har därför placerat ut vattentankar där man kan hämta sitt vatten. Han tar också upp frågan om hur det skulle vara om det här hände i Stockholm. Man kan också läsa om det i Sydsvenskan, svt och Expressen, […]

  • Joppe

    Vinterkräksjuka orsakas av ett virus, caliciviruset (kallas ibland norovirus), och inte av bakterier.

    • Citerar från Kristianstads kommuns hemsida, vilken länkas i inlägget.

      ”Smittskydd Skåne har hittat både calicivirus, som orsakar vinterkräksjuka, och campylobakter, som är en vanlig magsjukebakterie, i patientprov. Det tyder på att magsjuka har spritts både med virus och bakterier i vattnet från Everöd.”

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>