Tänk på procenten när du handlar

Flaskvatten
Foto: Brian Smithson / CC BY

Jag är den förste att erkänna att mina kunskaper i ämnet matematik inte är dom bästa, vilket beror på en rad olika faktorer däribland dåligt underhållen kunskap och en mindre pedagogisk lärare under gymnasiet. Men trots det försöker jag att använda mig av dom kunskaperna jag har, och ta hjälp av andra för att fräscha upp minnet.

Eftersom jag är förhållandevis ekonomisk jämfört med många andra är jämförelsepriser en av dom faktorer jag använder mig av vid inköp i butiker. Genom att läsa jämförelsepriset kan man enkelt se om det verkligen är billigare, eller om det enbart är lockpriser. Nudlar är en sådan vara. Man kan tro att ett paket nudlar som bara kostar några kronor är billigt, men jämför man med vad ett kilogram makaroner kostar är det väldigt dyrt. Genom att läsa jämförelsepriserna har jag också kunnat konstatera att det inte alltid är billigare att köpa storpack, utan två eller flera små förpackningar kan ge en lägre totalkostnad.

Om man väljer att jämföra två olika produkter finns det givetvis fler faktorer att ta hänsyn till än lågt pris. Det handlar om kvalitet och ursprung. Personligen väljer jag bort vissa produkter som kommer från andra länder och det är viktigt att stödja en inhemsk produktion av exempelvis mjölkprodukter.

Om man nu har läst på och hittat det lägsta priset på den bästa varan i butiken är det inte säkert att butiken har det mest förmånliga priset i ditt närområde. Genom att granska butikernas annonsblad och ha kunskap om säsong och vilka butiker som har lägst pris på vad. Priserna kan till och med variera mellan olika butiker inom samma kedja i närområdet.

Nu tänker du kanske att en krona varken gör till eller från, vilket det kanske inte gör om man adderar ihop totalsumman med tidsåtgång och transportkostnad. Men om man räknar utifrån ett procentuellt perspektiv kan ett par kronor göra toapappret tio, tjugo och trettio procent dyrare än konkurrenten några meter bort. Genom enklare efterforskningar kunde jag konstatera att vissa matbutiker säljer ”Apotekets sortiment” trettio procent billigare än både Apoteket AB och Apoteket Hjärtat.

Istället för att skriva något i stil med ”för att få fram svaret, räkna först ut mellanskillnaden genom att subtrahera det högsta priset med lägsta. Fortsätt genom att dividera den uträknade mellanskillnaden genom lägsta pris …” så försöker jag mig på en mer pedagogisk förklaring nedan.

Räkneformel: (17-13) / 13.

Vi räknar först ut mellanskillnaden, alltså hur många kronor det skiljer mellan det högsta och lägsta priset. Vi utgår från att det dyraste priset är 17 kronor och att det lägsta är 13 kronor. Om vi minskar 17 kronor med 13 kronor får vi kvar mellanskillnaden, 4 kronor.

Den procentuella skillnaden får vi genom att dela mellanskillnaden med det lägsta priset. Vi dividerar alltså 4 kronor med 13 kronor och får fram ~0,3077 eller ~30,77 procent. Varan är drygt 30 procent dyrare än i lågprisbutiken. Fyra kronor är nu rätt mycket.

Tänker jag fel? Skriv en kommentar med många pekpinnar!

Dela

2 svar på ”Tänk på procenten när du handlar”

  1. Bra att du tar upp jämförelsepriser! Jag brukar kolla på jämförelsepriser för bröd också, då de olika förpackningarna väger olika mycket.

    Vid procenträkning gäller det att tänka på vad man jämför med. Om jämförelsepriset är 13 kronor, blir det högsta priset 31 procent högre jämfört med det lägre. Om vi vänder på det så blir den billigare varan 4/17 = 0,24 = 24 procent billigare än den dyrare.

    I bland gör jag egna jämförelsepriser, där jag tar hänsyn till den dyraste ingrediensen. Ta ett exempel med en lingonsylt som kostar 40 kr/kilo och innehåller 30 gram lingon/100 gram sylt. Då betalar jag 40 kr/kilo sylt /(30 gram lingon/100 gram sylt) = 133 kr/kilo lingon. Sedan finns det en bättre sylt med 50 gram lingon/100 gram sylt, som kostar 55 kr/kilo. Det blir 55/0,50 kr/kilo lingon = 110 kronor/kilo lingon, vilket är billigare. Då kan man ta lite mindre men ändå få bättre smak.

    Svara
    • Tack för ditt svar. Ja det gäller att ha tungan rätt i munnen och förstå vad man räknar med, vilket jag själv inte har haft. Under dagen fick jag göra en mindre ändring i texten, men det blev bra.

      Svara

Lämna en kommentar