Läser du din lönespecifikation?

Bild på femhundra och hundra kronor
Foto: Riksbanken

En undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Amesto Accounthouse visar att drygt 700 000 av landets 4,7 miljoner löntagare inte förstår allt i sitt lönebesked. Värst är det för kvinnor och ungomar. Bland landets unga vuxna, från 18 till 29 år, säger var tredje att de inte förstår allt.

Nu tillhör jag en samhällsgrupp som har järnkoll på hur många timmar jag arbetar, både ordinarie och övertid, samt om jag har rätt till eventuell helglön. Genom att granska mitt lönebesked har jag vid ett flertal tillfällen senaste året uppmärksammat fel på 3000-4000 kronor, på en månad.

”Bland ungdomar, från 18 till 29 år, är läget värst. Där säger var tredje att de inte förstår vad som står på lönespecifikationen.” Marie Kennedy/GP

Samtidigt har jag kollegor som aldrig är intresserade av mer än nettolön och utbetalningsdatum. Men när de gått igenom och granskat siffrorna har bland annat felkodning av frånvaro uppmärksammats.

Tillhör du kategorin av människor som aldrig läser din lönespecifikation, eller om du saknar förståelse är det viktigt att du först läser dokumentet, antingen digitalt eller på papper, och ställer frågor för att öka din medvetenhet. Sedan ska du, åtminstone fram till kontrolluppgifterna kommer vid årsskiftet, spara varje lönespecifikation i en pärm för att kunna bevisa att du betalat skatt.

Som arbetstagare kan du inte, tyvärr, vara blåögd och tro att din arbetsgivare kommer att ge dig rätt lön. Framför allt inte om du arbetar under mer osäkra arbetsförhållanden som allmän visstid, kanske till och med på timmar.

Källa: GP.se

Dela

Lämna en kommentar