Hur tar man ut kontanter utan bankkort?

Vi ser idag effekterna av ett alltmer kontantlöst samhälle där det är få bankkontor som erbjuder kontanthantering.

Följden blir givetvis att det är svårt att sätta in pengar om det inte finns en insättningsautomat, eller om man önskar personlig kontakt. Samtidigt kan den som saknar ett bankkort, till följd av att det är trasigt eller förlorat, inte ta ut pengar.

Idag borde alla ha kunskap om att vi lever i ett mer kontantlöst samhälle och därför skaffat sig minst ett extra kort som reserv, och samtidigt ha en viss summa kontanter hemma, utöver de i plånboken, för att kunna handla då korthantering inte är möjlig.

Om vi tar SEB som exempel har de 22 bankkontor med traditionell kassa, varav ett ligger i Göteborg. Men vad händer om du inte är kund i en bank med kontanthantering, eller bor i närheten av ett kontor med tjänsten?

Är man i behov av att ta ut pengar, men saknar bankkort eller kontanter, verkar det idag vara enklast att sätta över pengar till någon anhörig eller vän, förutsatt att det inte är helgdag. Då har datorerna helgledigt.

Fler affärer väljer att slopa kontanthanteringen och det leder till att vi på sikt får ett mer sårbart samhälle, och ett mer övervakat där Skatteverket får insyn i allt du gör.

Glöm förresten inte att vi kommer att få nya sedlar och mynt under året. Frågan är bara hur vi ska kunna växla in våra madrasspengar när ingen bank längre hanterar kontanter.

Dela

4 kommentarer tillHur tar man ut kontanter utan bankkort?

 • Michael

  En annan möjlighet är att skaffa t.ex. ett Ica-kort. Rena kedjebetalkort t.ex. Icas Online-kort utan anslutning till Visa eller MasterCard är oftast gratis och medger kontantuttag i kassan på vilken butik i kedjan som helst förutsatt deras tillgång till kontanter. Eftersom man inte har någon kredit kopplad till kortet så tillkommer heller inga räntor eller liknande, utan det blir helt avgiftsfritt. (Kontrollera med din tilltänkta kortleverantör.)

  Kontanter som man redan tagit ut (apropå sedelbytet) kan man lämpligen växla genom att använda dessa för att betala med istället för att betala med kortet, och därefter använda kortet för att ta ut samma belopp i kontanter. Bor man nära en större livsmedelsbutik så borde det fungera alldeles utmärkt och tillåta växling av även en hyfsat stor kontantreserv på relativt kort tid.

 • tornmalm

  Att butiker slutar acceptera våra pengar som betalningsmedel är inte ok! Det värsta är att personalen ofta tror att dom är ”moderna” och att dom minskar risken för brott och därmed är ”goda”. I själva verket bidrar man bara till att öka kriminalitet i form av t ex kortbedrägerier (även om just rånrisken har minskat).
  En vän till mig gick in i en sådan butik, plockade åt sig varor för en ansenlig summa pengar och gick till kassan för att betala. När expediten begärde betalning tog min vän fram summan i rikliga mängder kontanter, varpå expediten lätt chockad talade om att dom bara tog kort. Min vän spelade då överdrivet upprörd och sa att något så dumt kunde hon inte bidra till och lämnade butiken utan varorna, med en snopen expedit bakom sig.
  Jag anser att vi alla bör göra liknande handlingar. Vi måste protestera!

 • Alex

  jag e en annan såkallad ”kontantkramare”. Fortfarande aktiv tema, mer an någonsin.

  I piteå ska man försöka sådant uppgift att lösa — hur kan man få ut kontanter UTAN ATT BETALA KORTAVGIFTER?

  Grejen är att alla banker har slopat bort frikort och påtvingar betalkort och kreditkort med sina dyra avgifter.

  Enligt lag: ”man SKA ju ha möjlighet att ta ut sin
  inkomst utan extra kostnader”. Nu vet jag inte längre hur löses sådant problem.

  skatt på skatt på skatt.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>