Hur många böcker läser du per år?

Skattkammarön bokomslag på engelskaLäsa böcker är någonting allt färre gör, framförallt ungdomar. Nuförtiden sitter många i stället framför datorn, spelar datorspel och förhoppningsvis kommunicerar på Engelska så att de får ut någonting av det.

Enligt en EU-rapport som presenterades förra veckan har läskunnigheten och ordförståelsen minskat bland Europas och Sveriges tonåringar de senaste åren, något som jag också har märkt av. Jag känner några personer som aldrig läst en traditionell bok, trots att de har gått ut gymnasieskolan; de har svårt att förstå ”mer avancerad” svenska och så kallad myndighetssvenska är rena grekiskan för dem.

Själv har jag det senaste året läst ett flertal böcker i olika genrer, på både svenska och engelska men främst ljudböcker eftersom jag är för lat för att läsa längre texter, mitt uppmärksamhetsspann och många texter skummar jag igenom i stället för att läsa dem. Nu har jag bestämt mig för att läsa Timothy Ferriss bok ”Four Hour Workweek” på svenska, första pappersboken jag har läst på flera år.

Läsplattor och digitala böcker och tidningar börjar bli allt vanligare, många hävdar att det är enklare att bära med sig en Amazon kindle e-boksläsare och att en iPad har fler funktioner än en pocketbok och är skonsammare för miljön. Det stämmer, men en traditionell bok behöver inte elektricitet, kostar mindre än en läsplatta och kan delas med vänner utan risk för problem med digitala skydd.

Om vi återgår till läskunnigheten, eller snarare bristen på denna, måste vi förstå varför det har blivit så. När jag var i bokslukaråldern läste jag Äventyrsserien av Enid Blyton, Skattkammarön av Robert Louis Stevenson, Bilbo och delar av Sagan om ringen-triologin av J.R.R. Tolkien och självklart Harry Potter av J.K. Rowling.

Allt handlar om barnets uppväxt. Jag vet inte om man fortfarande läser godnattsagor för sina barn år 2012, det kanske inte hinns med när man ständigt måste vara uppkopplad och se på TV samtidigt? När barnen blivit äldre och lärt sig läsa kan du som förälder lyssna på berättelser om Jim Hawkins, Madicken och Pippi Långstrump i stället för det omvända.

När jag var sex och ett halvt år gammal lärde jag mig att läsa. I dag, många år senare kan jag fortfarande göra det, nu mycket snabbare och skriva utan att blanda gemener och versaler. Genom att läsa böcker och andra texter om mina intressen har jag lärt mig i stort sett allt jag kan, jag tycker att det är något som alla ska kunna, också de som har svårare på grund av att svenska inte är deras modersmål eller dyslexi som Kungen.

Nu ska jag fortsätta läsa Tim Ferriss. Ha det bra och berätta gärna vilken bok som är din favorit.

Dela

2 kommentarer tillHur många böcker läser du per år?

 • N!klas

  Ah, Skattkammarön, synd att uppföljaren inte höll riktigt samma klass.

  Vad tycker du annars om Ferriss fyratimmarsvecka? Jag tycker den är inspirerande och tankeväckande om hur ekorrhjulet fungerar och håller en fast.

  Roligast är hur han använder sin VA till att lösa allt möjligt. Det måste testas…

  • En uppföljare till Skattkammarön, det hade jag ingen aning om.

   När det kommer till Ferriss hade jag tänkt skriva lite längre om den senare. Jag ska precis påbörja kapitel 16 (sidan 295 av 348) av 2009 års utgåva med extra kapitel. Nackdelen med VA är att vi talar svenska i Sverige och då enbart måste arbeta mot den engelska marknaden.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>