Sälj ditt guld till en seriös köpare

GuldpengarDen som följer nyheterna har sett Mikael Petterssons guldgranskning där SVT har testat de guldhandlare som den senaste tiden aktivt annonserat i TV, radio och på internet.

Granskningen visar att många är oseriösa, använder lockpriser och i vissa fall bryter mot ångerrätten. Detta visar än en gång att man själv måste undersöka marknaden och den man tänkt handla med. Viktigt är också att använda etablerade handlare, gärna en aktör som rekommenderas av någon man litar på. Även om det är lockande att göra sig av med smycken och andra guldföremål man inte använder tycker jag att man också måste överväga hur mycket man vågar göra sig av med och hur stor del man skall behålla.

Guld och silver är precis som kontanter och sparkonton ett sätt att spara genom att sprida ut riskerna. Ett hundra kronor i form av en sedel är precis lika mycket värt som samma summa i mynt. Skulle du däremot tappa din sedel förlorar du alla pengar. Om du tappar ett mynt förlorar du kanske tio kronor och har 90 kr kvar. Givetvis är det bra att ha sedlar, men vinsten äts upp i takt med inflationen. Priset på silver har legat relativt konstant de senaste åren och om ingen asteroid gjord av silver träffar jorden tror jag att priset kommer att ligga stabilt det kommande dececenniet också

Foto: Pot of Gold av Jeremy Schultz CC (by)

Dela

Lämna en kommentar