Introduktion till vattenrening

Torv- och kol vattenfilterEn vuxen person skall dricka ca två liter per dag och klarar sig omkring tre dagar utan vatten, kortare tid under sommarhalvåret. Därför är tillgång till och kunskap om hur man renar vatten en av de grundläggande saker man skall känna till.

Kokning

Det enklaste sättet om man har tillgång till matlagringsutrustning är att koka vatten. Det är viktigt att det kokar upp ordentligt, men koktiden spelar ingen roll – även om en del menar att man skall koka det i flera minuter.

Vattenfilter

Keramisk vattenfiltrering

Ett alternativ är keramisk filtrering med ett vattenfilter. Själv har jag inte så stor kunskap om det, men läs gärna det som bloggaren kuslingen skrivit om ämnet.

Torv- och kolfilter

Detta filter finns beskrivet i försvarets Handbok Överlevnad, samma bok från vilken bilden till höger är tagen. Det är rekommenderat att man kokar vattnet efteråt om man har möjlighet, denna filtrering är främst tänkt för att filtrera bort större partiklar.

Bio-sand-filter

Likt torv- och kolfiltret ovan använder du flera lager med träkol i botten och sand och grus överst. Som jag nämnde ovan är detta filtreringssätt till för större partiklar och man skall därför koka vattnet efteråt.

Kemisk behandling

Innan vattnet behandlas kemiskt, bör du alltid försöka filtrera det t.ex. genom ett kaffefilter, tygstycke eller liknande. Bäst är dock ett keramiskt filter.

Vattenreningstabletter

Vattenreningstabletter är också ett alternativ, det tar dock längre tid än att koka. Som alltid finns det olika märken, bland annat BioTab på Jula som jag inte själv har testat.

Klorin

Är lätt att få tag på, men ett sämre alternativ till tabletterna ovan. Fyll en plastflaska med klart, ljummet vatten och tillsätt 2 droppar per liter vatten. Skaka ordentligt och låt stå i åtminstone 30 minuter. Du skall kunna känna en svag klorindoft – om inte, upprepa doseringen och låt stå ytterligare 30 minuter. Om vattnet är kallt eller lite grumligt, tillsätt istället fyra droppar klorin per liter vatten.

Har jag glömt något, vill du dela med dig av dina erfarenheter och tips kommentera detta inlägg. Som vanligt måste du lära dig hantera din utrustning innan du måste använda den skarpt. Kom ihåg survivalistens ordspråk “One is none, two is one.” Förlita dig aldrig på en enda metod, ha alltid en reservplan.

Dela

1 svar på ”Introduktion till vattenrening”

Lämna en kommentar