Radio vid strömavbrott

RadioVid en naturkatastrof, strömavbrott eller gasläcka är det viktigt att få information om hur räddningsarbetet fungerar, antalet skadade och om eventuell evakuering. I dagens Sverige förlitar vi oss allt mer på digital teknik, vilket betyder att den traditionella, analoga, tekniken – även telefonsystemet – ersätts av modern teknik som inte alltid fungerar vid en nödsituation.

Sveriges Radio spelar en stor roll i det nationella varningssystemet ”Viktigt meddelande till allmänheten” där bland annat Hesa Fredrik ingår. Därför anser jag att alla svenskar skall ha en radio i hemmet, inte bara i bilen och inte en applikation i din mobiltelefon. De mobiltelefoner som har inbyggd radio bör inte heller användas då mobiltelefonen i första hand skall användas som just telefon, för att ta kontakt med anhöriga.

Vilken typ av radio bör man ha?

Som de flesta har jag kvar min stereo, även om jag sällan lyssnar på den för musik och i stället använder datorn som komplett nöjesplattform för film, spel och musik. Så länge man har ström fungerar denna alldeles utmärkt, vilket TV och internet troligen också gör. Problemet blir när strömmen bryts, vid stormar som Gudrun och nu senast Dagmar.

Många har redan i dag radioapparater i byrålådor och förråd som även kan använda batterier. Själv har jag radio-/kasettbandspelare, mp3-spelare med radio och även en gammal freestyle med radio. Har man inte en gammal radio i garaget finns det troligen någon granne eller släkting som gärna vill bli av med sin.

På Sveriges främsta gubbdagis, Clas Ohlson, säljs fortfarande radioapparater som kan drivas med batterier. Är man tveksam till batterier kan man alltid köpa en vevradio på ovan nämnda ställe eller hos civilförsvaret.

Leta nu fram en batteridriven radio och lägg den tillsammans med dina ficklampor. Se till att ha reservbatterier, annars är det ganska meningslöst.

Dela

1 svar på ”Radio vid strömavbrott”

  1. Har nyligen skaffad en dynamo radio som funkar bra med batterier också men man kan inte vara säker på att ha batterier ner något allvarligt händer om de blir långvarigt.
    Har funderat på hur säkert de är med digital Tv, känsligare för störningar än de gamla analoga.

    Svara

Lämna en kommentar