Tips på hur du hanterar ett längre strömavbrott

StearinljusNär vi nu ser följderna av höstens stormar är det viktigt att förbereda sig inför kommande höststormar. I går skrev jag lite tips, men idag tänker jag skriva en mer komplett lista över vad du bör tänka på för att klara ett strömavbrott.

Det första vi tänker på när vår bostad mörklagts vid ett strömavbrott är att tända stearinljus och använda ficklampor. Det är därför viktigt att veta var sådant finns och att alla i familjen är med på det. Problemet med batterier är att det finns många olika sorter, därför är det en fördel om man har en standard för alla ficklampor man har köpt.

Ett tips är att köpa nödbelysning i form av en ficklampa som alltid sitter i vägguttaget och tänds om strömmen bryts. På så sätt kan du enkelt hitta i hemmet och alltid ha en ficklampa med fulla batterier. Notera att det alltså inte räcker med en ficklampa utan mottot lyder: ”har du en så har du ingen.”

Värme är någonting vi måste ha under vinterhalvåret. Hela familjen bör vistas i samma rum för att på så sätt kunna hålla värmen. Lämpligast är ett rum i söderläge.Vedkamin och värmeljus är en bra värmekälla. Har du inte möjlighet att elda ved är en fotogenkamin eller ”dekorationskamin” på etanol ett bra sätt att hålla värmen. Viktigt att tänka på är koldioxid och att du aldrig skall tända en engångsgrill inomhus.

Matlagningen kan ske med ett friluftskök eller liknande om man saknar vedspis. I första hand bör man tillaga den mat som finns i kyl och frys om man inte har möjlighet att ställa ut kylvaror i snön. Ett modernt kylskåp ska hålla kylan i upp till ett dygn. Du kan även lägga in kylklampar i kylskåpet. Det är även klokt att ha ett matförråd, något som civilförsvaret rekommenderar i form av helkonserver, pasta, gryn, mjöl och ris.

Vid ett strömavbrott kan även vattenleveransen upphöra och det är därför viktigt att följa uppmaningen om att man bör lagra vatten för en vecka. Vatten förvaras mörkt och svalt i rena plastdunkar och PET-flaskor och bör roteras var sjätte månad.

Det sista jag rekommenderar är att du har en, helst flera, batteridrivna radiomottagare för att kunna få del av eventuella varningar och annan information via lokalradion. Glöm inte hur viktigt det är med tvåvägskommunikation. En mobiltelefon är bara en plastklump om den inte har batteri.

Mer om stormen Dagmar:

SVT, SR, DN

Checklista

  • Ficklampor och reservbatterier
  • Värme: Filtar, värmeljus och alternativ värmekälla.
  • Matförråd och friluftskök.
  • Vattenlagring.
  • Radio och mobiltelefoner.
Dela

1 svar på ”Tips på hur du hanterar ett längre strömavbrott”

Lämna en kommentar